sâmbătă, 10 martie 2012

Mucenici



Nu este un aluat potrivit pentru cei ce tin post!

Am pornit de la o reteta gasita pe forumul culinar, postata de user-ita Gabi Cara. Cu aceasta ocazie ii multumesc, ca tare usor de lucrat este.


Ingrediente aluat
600 g faina
coaja de lamaie si portocala
2 si ½ lingurite drojdie uscata
240 ml lapte caldut
110 g zahar
80 g unt moale
1 lingurita sare
2 oua

Ingrediente umplutura

200 g zahar brun
2 si ½ linguri scortisoara
nuca prajita si macinata
80 g unt moale

Ingrediente pentru uns

1 galbenus + 3-4 linguri de lapte
2 linguri miere+ 2-3 linguri de lapte


Se dizolva drojdia in laptele caldut, impreuna cu zaharul si 2 linguri de faina. Se lasa 10 minute.
Dupa 10 minute se adauga peste maia untul moale, ouale, aromele, sarea si faina.
Se amesteca si se incepe framantatul, ajutandu-ne de faina, pana se obtine un aluat elastic, usor lipicios, dar care sa nu se lipeasca de maini.
Se unge aluatul cu putin ulei si se lasa la crescut, acoperit, intr-un loc caldut, ferit de curenti, pana isi dubleaza volumul.

Pe blatul de lucru se presara faina, se rastoarna aluatul,

 se imparte in bilute, in functie de cati mucenici vrem sa realizam, in principiu 8-10 buc
Cu ajutorul sucitorului se intind foi dreptunghiulare,

 pe care le ungem cu unt moale,

 se presara nuca macinata

 si amestecul din zahar si scortisoara,

 avand grija ca stratul sa fie cat mai uniform.Se ruleaza fiecare dreptunghi,

 dupa care il rasucim un pic, exact ca o carpa stoarsa de apa, ii dam forma de 8

 si asezam intr-o tava acoperita cu hartie de copt.
Le ungem cu un galbenus amestecat cu 2-3 linguri de lapte, si se lasa la crescut din nou, pana la dublarea lor.

Se incinge cuptorul la 200C, se pun in cuptor 10-15 minute. 
Cand incep sa se coloreze pe deasupra, se ung cu amestecul de miere si lapte ( incalzit un pic) si se presara cu nuca.

Se mai lasa 5-7 minute.

Atentie! Timpul alocat coacerii depinde de fiecare cuptor in parte, el poate varia. Verificati destul de des coacerea aluatului.

               

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu